Zoals in vele landen kondigde de Haïtiaanse overheid een lockdown aan. Momenteel staat de officiële teller op 234 officiële besmettingen en 18 overlijdens[1]. Deze cijfers zijn te nuanceren: er wordt zeer weinig getest en bovendien zwijgen Covidpatiënten vaak over hun situatie uit schrik voor stigmatisering. Is dit een stilte voor de storm?
Hoe is de situatie momenteel in Haïti?
Martine Haentjens: De bevolking is kwaad. De officiële communicatie vanuit de overheid liet op zich wachten en er is een gebrek aan structurele maatregelen. De overheid activeerde bijvoorbeeld een noodnummer dat mensen die zich ziek voelen, kunnen bellen. Er is zelden iemand bereikbaar aan de andere kant van de lijn en hoewel ze beloofden zich te ontfermen over de zieke mensen is dit zelden of niet gebeurd. Dit versterkt het geloof in de overheid niet, integendeel!
Dit is niet nieuw, de Haïtianen voelen zich voortdurend in de steek gelaten of bedot door hun overheid. Er heerste al van voor de coronapandemie sociale en politieke onrust. Al maandenlang protesteert de bevolking tegen corruptie en de hoge voedsel- en brandstofprijzen. De houding van de overheid ten opzichte van de coronacrisis is olie op het vuur. Door de onduidelijke communicatie, de voelbare angst en de aanslepende sociale onrust blijven mensen op straat komen om die onvrede te uiten. Dat gebeurt vaak onder de vorm van betogingen – vooral in steden – waarbij fysieke afstand niet aan de orde is.
>> LEES OOK: “In het kort: chaos.” Caritasmedewerkers ter plaatse over de crisis in Haïti.
Is de gezondheidszorg klaar voor de aankomende coronacrisis?
Martine: De gezondheidssector is hier absoluut niet klaar voor. Er zijn slechts 124 bedden op de afdeling intensieve zorgen beschikbaar voor een bevolking van meer dan 10 miljoen inwoners[2]. Daarnaast is er onvoldoende medisch personeel en bijna geen beschermingsmateriaal.
In de weinige communicatie die doorsijpelt naar de Haïtianen wordt het belang van hygiëne benadrukt, maar ook daar heb je het nodige materiaal voor nodig. Niet veel mensen hebben toegang tot proper water, zeep en ontsmettingsproducten. Die zijn niet beschikbaar of gewoonweg onbetaalbaar.
Wat is de impact van de coronacrisis op andere domeinen zoals voedselvoorziening?
Martine: De huidige situatie rond voedselvoorziening, als het resultaat van een economische crisis, socio-politieke onrust en klimaatopwarming, is dramatisch. Ook zonder corona stonden ze al met een voet in een voedselcrisis. Maar, de lockdown heeft een extra negatieve invloed op de voedselprijzen. Mensen zijn vandaag genoodzaakt etenswaren zoals bonen en rijst te kopen, maar de aankoopprijzen ervan fluctueren voortdurend. Door de verplichte isolatie stijgt de vraag en dus wordt alles duurder.
Een bijkomend probleem is dat mensen hun job verloren door de lockdown. Ze keren terug vanuit de stad naar hun familie op het platteland. Dat betekent dat er extra monden te voeden zijn, en dit in een context van prijsverhogingen en voedseltekorten maakt het risico op een hongernood dus zeer reëel.
>> IK DOE EEN GIFT VOOR HET CORONAVIRUS HULPFONDS VAN CARITAS
Hoe organiseert Caritas humanitaire hulp ter plaatse?
Martine: De dreiging is er, maar wat de echte impact van de pandemie is valt af te wachten. Dit betekent niet dat we moeten wachten tot de dam breekt. Met Caritas zetten we vandaag heel veel in op haalbare ingrepen met een grote impact. Wij voeren sensibiliseringscampagnes aan de hand van affiches met boodschappen rond hygiëne en fysieke afstand in een taal die aangepast is aan het doelpubliek. Dit is cruciaal omdat de context op het platteland natuurlijk verschilt van de uitdagingen in de steden.
Caritas Haïti deelt affiches uit met uitleg over het coronavirus en de hygiënemaatregelen.
Ook plannen we om ontsmettingsmiddel, aquatabs en grote emmers met kraantjes ter beschikking te stellen en willen we steun bieden bij het vervaardigen van mondmaskers. Zo hopen we dat elk gezin in de toekomst een handwasplaats heeft en zo de hygiënemaatregelen kan toepassen. Daarnaast blijven we de boeren steunen bij het produceren van voedsel en plannen we contant geld uit te delen om te reageren op het prangende voedselprobleem.
Caritas helpt slachtoffers van de pandemie
Buiten Haïti is het Caritasnetwerk eveneens actief in de strijd tegen het virus in meer dan 100 landen. In DR Congo, Burundi, Syrië, Venezuela bijvoorbeeld, of dichter bij huis in Italië, waar mobiele teams helpen bij het opsporen van zieken, noodopvang organiseren, voedsel uitdelen, enz. …
In België doet Caritas International er momenteel alles aan om de sociale begeleiding en de bescherming van de mensen binnen haar opvangstructuren te verzekeren. We blijven hulp bieden waar nodig, vooral dan aan de meest kwetsbaren.
Als antwoord op deze wereldwijde noodsituatie hebben Caritas International en de zes andere leden van het 12-12 Consortium een gezamenlijke oproep tot solidariteit gelanceerd onder de naam COVID 12-12. Deze oproep zal ons hopelijk in staat stellen de nodige middelen te verzamelen om de meest kwetsbare mensen te helpen.
Elke minuut telt om levens te redden! Je hoeft het huis niet te verlaten, steun het Coronavirus Hulpfonds via ons online platform of op het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling “Coronavirus 005”.