Gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen: hun verhalen

Caritas International België Gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen: hun verhalen

Caritas Polen - Zlata, een Oekraïense vluchteling, die nu in Polen verblijft.

Caritas Polen - Zlata, een Oekraïense vluchteling, die nu in Polen verblijft.

27/03/2022

Vier weken na het begin van de oorlog, zijn al bijna drie miljoen Oekraïners hun land ontvlucht. De Caritas-organisaties in de buurlanden staan de vluchtelingen bij: in Moldavië, Roemenië, Hongarije, Slovakije, Bulgarije, Tsjechië en vooral in Polen, waar nu al bijna 2 miljoen vluchtelingen zijn aangekomen.[1] Omdat de meeste mannen in Oekraïne moeten blijven, vluchten vooral vrouwen en kinderen[2]. Dit zijn de verhalen van Zlata, Ludmilla, Inna en Agnjetschka.

Fotografe Zlata: "De beelden die je ziet, tonen hoe het écht is. In deze vreselijke situatie moeten we elkaar helpen"

Toen de oorlog uitbarstte, zou Zlata, een jonge fotografe uit Kiev, beginnen in een nieuwe job. Maandag 28 februari zou voor haar een veelbelovende dag worden.

Op woensdag 23 februari gaat Zlata op bezoek bij haar ouders in Tsjernihiv, de stad in het noorden van Oekraïne waar ze opgroeide. Als ze weer in Kiev is, heeft ze een angstig voorgevoel. Maar ze weet niet waar het vandaan komt. Op donderdag 24 februari wordt ze om 5.00u wakker door een ontploffing. Zlata kijkt meteen op het internet om te weten wat er is gebeurd, maar ze vindt geen informatie. Tien minuten later krijgt ze een bericht van een vriend: het is oorlog.

Als Zlata een half uur later door het raam kijkt ziet ze een lange rij auto’s aanschuiven om Kiev te verlaten. Haar broer belt haar op en zegt dat ze haar koffer moet pakken en naar Pochaina gaan, één van de grote stations in Kiev. Haar geboortestad waar ze de avond voordien nog haar ouders zag, is het doelwit van luchtaanvallen. Haar ouders moeten ondergronds bescherming zoeken. Het lukt Zlata om naar Polen te vluchten, ze verblijft er bij vrienden in Budomierz. Nu is ze op zoek naar werk.

Caritas International België Gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen: hun verhalenVan de ene op de andere dag veranderde het leven van Zlata. Gisteren zou ze beginnen met haar nieuwe job, nu is ze een vluchteling in Polen. – Caritas Polen

Ludmilla, een jonge moeder met 3 kinderen

Ludmilla (28) is de moeder van tweeling Nastia en Konstantin (5) en Victoria (3 maanden). Ze zijn goed ingeduffeld in dikke winterjassen. De familie vindt eindelijk wat rust en warmte in de tent van Caritas in het Poolse Przemyśl, na een reis van 5 dagen. Ludmilla zet de kinderwagen van Victoria wat dichter bij de kachel. Ze maakt een flesje klaar, en vertelt over de dag waarop haar leven helemaal veranderde.

Het is zondag als de jonge moeder en haar kinderen de havenstad Odessa, in het zuiden van Oekraïne, verlaten. Russische troepen trekken op naar de stad, en de tijd dringt. Ludmilla en haar kinderen nemen een trein richting Lviv, in het westen van Oekraïne, waar ze vrienden hebben. “Ik volgde de actualiteit elke dag op. Want ik wilde vermijden om met de kinderen ’s nachts buiten te moeten wachten aan de grens, want het was erg koud.”

Op donderdag besluit Ludmilla het er toch op te wagen. Een kennis brengt haar en de kinderen naar de grens, daar stappen ze op een bus naar Polen. Hun oude leven laten ze achter in Oekraïne.

Omdat brandstof schaars is geworden, is het voertuig niet verwarmd en moet iedereen dicht tegen elkaar aan kruipen om zich warm te houden. Uiteindelijk arriveren Ludmilla en de kinderen in het transitcentrum van Przemyśl, waar vrijwilligers van Caritas Polen de vluchtelingen – 1.000 mensen per dag – bijstaan zodat ze wat kunnen eten en rusten. Nastia, Konstantin en Victoria hebben het ijskoud en zijn uitgehongerd. Het personeel van Caritas vindt voor de familie nachtelijk onderdak in een naburige school.

De dag nadien stappen Ludmilla en haar kroost in een minibus, een pendeldienst van de vrijwilligers van Caritas die vluchtelingen naar andere delen van Polen of een buurland brengt. De familie kijkt ernaar uit om in een bed te kunnen te slapen, al is het alleen maar vannacht. Ludmilla heeft geen idee wat de volgende dagen zullen brengen.

Caritas International België Gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen: hun verhalenLudmilla en haar kinderen verwarmen zich in de tent van Caritas in het Poolse Przemyśl – Philipp Spalek/Caritas Polen

Caritas International België Gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen: hun verhalenLudmilla en haar 3 jonge kinderen stappen gauw in een pendelbusje, geregeld door Caritas Polen. – Philipp Spalek/Caritas Polen

Inna: "We willen graag geloven dat deze oorlog niet lang zal aanslepen"

“Eerst kon ik niet geloven dat het oorlog was”, vertelt Inna. “Maar toen ik mijn Instagram opendeed, drong het tot me door dat mijn land werd gebombardeerd.”

Inna komt uit Kremenets, een stad in het westen van Oekraïne. Al in de eerste dagen van de oorlog vielen er bommen op een luchthaven vlak bij haar stad. Vrienden raadden haar aan om naar Polen te vluchten. Ze doet haar verhaal nu vanuit Przemyśl, een stad in het zuidoosten van Polen.

Inna vertrok, maar haar ouders, broer en echtgenoot bleven achter. De mannen mogen niet weg omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten in het leger. Toen ze de laatste keer met elkaar belden, verzekerde Inna’s familie haar dat ze het goed stelde. Inna hoopt dat dit nog altijd zo is.

“We willen allemaal graag geloven dat deze oorlog niet lang zal aanslepen”, zegt Inna. Maar zelf is ze er niet gerust in. Ze spreekt uit ervaring. “Ik werkte met mensen uit het oosten van Oekraïne, die moesten migreren in hun eigen land. Toen zij arriveerden, dachten ze ook dat ze het maar voor een paar dagen zou zijn. Maar acht jaar later zijn ze er nog altijd.”[2]

Caritas International België Gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen: hun verhalenInna trok weg uit de stad Kremenets in het westen van Oekraïne, nadat een vlakbij gelegen luchthaven werd gebombardeerd. – Philipp Spalek/Caritas Polen

Agnjetschka, vrijwilligster bij Caritas Polen: "Het lot van de Oekraïners had ook het onze kunnen zijn”"

Om 6 uur ‘s ochtends staat Agnjetschka al achter haar kookpotten. Sinds 24 februari slaapt ze zo’n vier uur per nacht. Haar dagen eindigen nu om middernacht. Agnjetschka was al vrijwilligster in het Caritas-restaurant in het station van Przemyśl, aan de Poolse grens. Toen ze op de radio hoorde dat de oorlog was uitgebroken in Oekraïne, wist ze dat haar hulp nodig zou zijn. Samen met andere vrijwilligers maakt ze elke dag 1.800 liter soep en 160 ontbijten, lunches en avondmaaltijden voor de vluchtelingen, de politie, de brandweerlui, de grenswachten, het paramedisch personeel en de hulpverleners. Het lijkt wel een mierenhoop, elke dag opnieuw. De keuken warmt snel op, de vensters dampen aan. Vrijwilligers snijden groenten en brood, Agnjetschka bakt eieren in de pan. Iedereen die voorbij de immense soepketels loopt, roert eens in de soep met de grote pollepel.

Agnjetschka heeft last van spierpijn, haar handen zijn opgezwollen, maar ze klaagt niet. Ze doet verder. Iedere dag denkt ze aan haar zoon. Iedere dag denkt ze aan hoe het zou zijn als hij moest gaan vechten. “Het lot van de Oekraïners had ook het onze kunnen zijn”, beseft de Poolse. Eigenlijk wil ze er liever niet aan denken. Ze schudt haar hoofd en gaat weer aan het werk. De volgende bestelling wacht al.

Caritas International België Gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen: hun verhalenAgnjetschka is in de keuken bezig van 6 uur ’s morgens tot middernacht. Samen met andere vrijwilligers kookt ze in het restaurant van Caritas in het station van Przemysl, aan de Poolse grens. – Philipp Spalek/Caritas Polen

Vrouwen zijn erg kwetsbaar voor mogelijke mensenhandel

“Vrouwen met kinderen arriveren aan de grens, vaak midden in de nacht”, zegt Thomas Hackl, directeur humanitaire actie bij Caritas Roemenië. “Ze komen een land binnen dat ze niet kennen, waar mensen een taal spreken die zij niet spreken.” In Roemenië, net als in andere landen rond Oekraïne, is het risico op mensenhandel groot. Caritas-organisaties weten dat en raden de vluchtelingen aan om voorzichtig te zijn. De Caritas-medewerkers en -vrijwilligers kregen er allemaal een opleiding over. “Aan de grens bieden veel mensen hulp, zoals gratis vervoer en onderdak. De overgrote meerderheid van hen heeft goede bedoelingen, maar er zijn er ook die proberen misbruik te maken van deze situatie.”

>>LEES OOK: Hulp aan Oekraïne: vragen en antwoorden

Caritas International België Gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen: hun verhalenEen gevluchte vrouw neemt haar kind in haar armen, in het opvangcentrum voor vluchtelingen in Korczowa, aan de grens tussen Polen en Oekraïne. – Philipp Spalek/Caritas Polen

Caritas International België Gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen: hun verhalenOekraïense vluchtelingen brengen de nacht door in een turnzaal van een school in Polen.– Philipp Spalek/Caritas Polen

Met jouw steun kunnen wij het verschil maken

Caritas International maakte ondertussen al meer dan 130.000 euro vrij uit zijn noodfonds om de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te ondersteunen. De eerste steun ging naar Caritas Oekraïne, Caritas Polen en Caritas Moldavië. En vooral staan onze mensen overal klaar om te helpen. In Oekraïne zelf waar de meest kwetsbare mensen achtergebleven zijn. En in de buurlanden waar we met man en macht het beste van onszelf geven om vluchtelingen op te vangen, vooral mama’s met kinderen.

We doen wat we kunnen, maar de nood blijft gigantisch. Sluit ook aan bij ons noodteam: doe nu een levensreddende gift via ons online betalingsplatform of via het rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met de mededeling ‘4147 Oekraïne’. Elke gift helpt om de dringendste noden te financieren en levens te redden Dankjewel!



Caritas International België Gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen: hun verhalen

Als antwoord op deze noodsituatie hebben Caritas International en de zes andere leden van het 12-12 Consortium een gezamenlijke oproep tot solidariteit gelanceerd onder de naam Oekraïne 12-12. Deze oproep stelt ons hopelijk in staat de meest kwetsbare mensen te bereiken.

1

UNHCR, Situation Ukraine Refugees, 31/03/2022.

2

In de Donbass-regio is er al een oorlog bezig sinds 2014. Caritas is er sindsdien actief.

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten