Hoe werkt het schoolsysteem in Burundi
De jongens in Bujumbura – In Burundi hebben we zes jaar basisonderwijs, die zijn verplicht en gratis voor iedereen, gevolgd door zeven jaren secundair onderwijs. Na elke cyclus van zes of zeven jaar moeten de leerlingen een examen afleggen. Maar vaak zijn ze niet voldoende voorbereid en blijven er vele zitten door het moeilijke examen. Daardoor maken Burundezen hun middelbare school vaak later af dan de Belgen. En je moet er ook rekening mee houden dat de kinderen al op jonge leeftijd heel wat huishoudelijke taken krijgen. De jongens werken op het veld, terwijl de meisjes voor hun jongere broers en zussen zorgen. Doordat hun ouders hen thuis nodig hebben, maken velen hun opleiding niet af. Het aantal jongeren dat hun middelbare school afmaakt en verder studeert is dus veel kleiner dan bij jullie.
Hoe zien jullie België en de westerse wereld in het algemeen?
De studenten in Mwakiro – In jullie land zijn er zeker en vast ook bananenplantages en komen de landschappen overeen met die van ons. Maar het is er wel kouder dan in de heuvels van Burundi. Maar jullie hebben waarschijnlijk evenveel boeren als wij, dus er zal wel voldoende te eten zijn. Hier werkt ongeveer 85% van de bevolking in de landbouw. Is dat bij jullie ook zo?
Hoe verlopen huwelijken in Burundi?
Ménédore – Een meisje mag meerdere vriendjes hebben in haar leven en heeft het recht om te weigeren om een jongen te trouwen. Vaak zijn jonge mensen eerst vrienden en worden ze na een tijdje verliefd. Als ze beslissen om samen verder door het leven te gaan, moet de jongen om de hand van zijn bruid vragen bij haar ouders en hen een bruidsschat geven. De bruidsschat kan bestaan uit geiten, koeien of geld. Oorspronkelijk was het een teken dat gezinnen bereid waren om hun kuddes te mengen voor het geluk van de verloofden. Voor de rest verlopen huwelijken hier zoals bij jullie. We organiseren een groot feest met al onze familie en vrienden.
Hoe werkt jullie politieke systeem?
Ménédore – Er is momenteel een partij aan de macht die niet toelaat dat de andere partijen iets doen. Om je een idee te geven, er zijn ongeveer 40 oppositiepartijen in Burundi. Helaas zijn er veel arrestaties en schietpartijen. Twee weken voor jullie aankomst, was er een bijeenkomst van mensen die ideeën tegen de regering uitwisselden. Het resultaat is dat 70 mensen werden gearresteerd en 22 mensen kregen levenslang of werden doodgeschoten. Maar de huidige partij is al twee termijnen aan de macht. En volgens de wet is dat het maximum. De partij probeert nog wel om de grondwet te wijzigen om zo langer aan de macht te blijven, maar er is weinig kans dat dat zal lukken. Eén iets is zeker, de bevolking wil maar een ding: democratie.
Wat voel je als je jonge mensen zoals ons ziet in jouw land?
Ménédore – Persoonlijk ben ik altijd erg blij om mensen uit Westerse landen te ontmoeten. Het is geweldig dat jullie de kans kregen om naar Burundi te komen en dat jullie nieuwe culturen willen ontdekken en openstaan voor de wereld. Wat ik het interessantste vind, is dat wanneer jullie thuis komen, jullie al jullie ervaringen aan jullie familie en vrienden vertellen. Mensen zijn altijd blij om blanken te zien omdat dat vaak betekent dat ze hulp brengen en dat geeft ons hoop op een beter leven.
Wat zijn de belangrijkste religies in Burundi?
De jongens in Bujumbura – In Burundi zijn er veel katholieken, maar ook protestanten, Pinkstergelovigen en moslims. In ons dagelijks leven is vooral de katholieke religie erg aanwezig. Zo zijn er in het hele land veel kerken, waar het altijd heel druk is tijdens de vieringen. Religie is erg belangrijk voor de Burundezen en ze zullen altijd proberen om goed gekleed naar de kerk te gaan. In Bujumbura zijn er op zondag verschillende missen na elkaar om iedereen de kans te geven om deel te nemen.
Gebruik je voorbehoedsmiddelen?
Ménédore – Sommige Burundezen kregen voorlichting over anticonceptie, maar dat hangt af van het opleidingsniveau. In steden zijn er dus meer mensen die zich beschermen dan in de heuvels. Vandaag de dag hebben families gemiddeld vijf kinderen.
De jongens in Bujumbura – Velen van ons hebben een vriendin en we gebruiken allemaal bescherming. We kregen voorlichtingssessies over AIDS en voorbehoedsmiddelen en zijn ons dus bewust van de risico’s en van het nut van anticonceptie, zowel voor onszelf als voor onze partners.
Welke sporten beoefen je? Wat zijn je hobby's
De jongens in Bujumbura – In het jeugdcentrum hebben we toegang tot faciliteiten voor tennis, basketbal, volleybal, fitness en vooral voetbal. In de kleine dorpen maken kinderen vaak ballen met wat ze vinden: bananenbladeren, touwen … Voetbal is de meest beoefende sport in het hele land, door jongens. Meisjes brengen liever tijd door met hun familie en vrienden om samen te zijn en te praten.
Wat zijn de belangrijkste gewassen in Burundi
De studenten in Mwakiro – We telen veel verschillende gewassen in onze heuvels. Afhankelijk van het type grond verbouwen boeren bananen, ananas, citrusvruchten, koffiebonen, theebladeren, rijst, maïs, kafir, aardnoten, bonen, amarant, maniok, aardappelen … Al deze voedingsmiddelen zijn te vinden op ons bord. We eten veel zetmeel en groenten, maar heel weinig vlees, of het nu rund, geit of kip is. Het is vrij duur, dus het is alleen voor speciale dagen.
Avez-vous accès aux appareils technologiques ?
De jongens in Bujumbura – We hebben allemaal een mobiele telefoon waarmee we onze familie en vrienden gemakkelijk kunnen bellen. In bijna heel het land heb je bereik. Daarnaast hebben we gratis toegang tot internet en computers via het jeugdcentrum waar we lid zijn. Er zijn ook internetcafés in de stad, maar die zijn nogal duur.