Het ontbreekt aan structurele financiering voor verlies en schade in de internationale klimaatpolitiek. Gevolg: het is moeilijk om maatregelen te treffen ter ondersteuning van bevolkingsgroepen die worden getroffen door de klimaatopwarming – denk aan humanitaire steun of sociale bescherming. Bij gebrek aan een betrouwbaar en globaal financieringsmechanisme zullen de kwetsbaarste landen nog meer schulden aangaan. Ze zullen nog fragieler en armer worden, telkens wanneer ze te maken krijgen met klimaatrampen waarvoor ze zelf niet verantwoordelijk zijn.
Deze leemte in de klimaatpolitiek moet worden opgevuld. Caritas roept de landen op om de oprichting van een financieringsmechanisme voor verliezen en schade te ondersteunen; naast de uitwerking van het ‘mechanisme van Warschau’ en het Santiago-netwerk. Dit mechanisme zou genoeg middelen moeten krijgen om landen te helpen om zich te herstellen van klimaatrampen. Het geld moet democratisch en lokaal worden verdeeld; via subsidies, niet via leningen.
De klimaatopwarming doet ook bevolkingsgroepen verhuizen. Caritas wil dat de landen en de internationale gemeenschap effectief rekening houden met de uitdagingen verbonden met volksverplaatsingen, migraties en geplande ‘resettlements’ en dat dit stelselmatig wordt meegenomen in het beleid.