Caritas International België Wat betekent thuis voor jou?
scroll to

Focus

#whatishome :
Wat betekent thuis voor jou?

Caritas International BelgiëWat betekent thuis voor jou?
juni 2019

Wanneer voel jij je thuis? Voor velen is het wanneer ze de subtiliteit van de lokale taal kennen. Allee ket, amai zeg, foefelen, zwanzen, een smoske eten, een efforreke doen… Alleen een inwoner kent deze uitdrukkingen!

 

Een vraag? Neem contact met ons op

ONZE BOODSCHAP – ONZE CAMPAGNE – DOE MEE!

Ben jij ooit verhuisd naar een andere regio of land? Herken je het gevoel ergens thuis te horen wanneer je de lokale taal onder de knie krijgt?

<p>Allez of allée is een uitdrukking die in heel België gebruikt wordt, maar met andere schrijfwijzen in het Frans of Nederlands. De uitdrukking heeft heel wat betekenissen (Komaan, vooruit! Echt waar?! Awel) en wordt soms zelf gebruikt zonder echt iets te betekenen.</p>

Allez of allée is een uitdrukking die in heel België gebruikt wordt, maar met andere schrijfwijzen in het Frans of Nederlands. De uitdrukking heeft heel wat betekenissen (Komaan, vooruit! Echt waar?! Awel) en wordt soms zelf gebruikt zonder echt iets te betekenen.

Lokaal taalgebruik

Wanneer je verhuist naar een nieuwe wijk, regio of land is het leren van de lokale taal of het dialect een belangrijke stap om je thuis te voelen. Dat is niet alleen zo voor migranten uit andere landen, maar ook voor interne migranten. In Antwerpen bestel je bijvoorbeeld een “glazen boterham”, maar in Limburg “nen bok” – en je krijgt tweemaal een pintje.

En, hoe leer je de lokale taal of het dialect? Beetje bij beetje, door ontmoetingen en contacten met mensen uit de buurt. Taal is immers niet alleen een verzameling van woordenschat en grammatica. Taalgebruik zegt ook iets over de lokale cultuur. En die lokale cultuur ontdek je door de uitwisseling met buurtbewoners.

#whatishome – waar ik de speciale woordenschat van de bewoners begrijp en spreek.

<p>Niets beter dan een ploegsport om elkaar te ontmoeten!</p>

Niets beter dan een ploegsport om elkaar te ontmoeten!

Ontmoeting is een verrijking

Het is dankzij gastvrijheid van mensen en gemeenschappen dat nieuwkomers zich thuis kunnen voelen op een nieuwe plek. Die gastvrijheid maakt ruimte voor uitwisseling via taal – gesproken taal, maar ook andere vormen van expressie, zoals beeldende kunst, muziek en kookkunst.

Het is immers niet makkelijk om je plaats te vinden in een nieuwe maatschappij. Denk maar aan het feit dat vrienden of kennissen ver weg zijn, dat je een nieuwe taal moet leren, dat je moeilijk de juiste informatie terugvindt, dat je mogelijks gediscrimineerd wordt op de woon-of arbeidsmarkt, dat je heel wat administratieve moeilijkheden hebt, enz. Net daarom is het zo belangrijk dat er gastvrije mensen en gemeenschappen nieuwkomers verwelkomen en hen dat nodige duwtje in de rug geven.

Ongetwijfeld herinner je je ook nog die speciale ontmoeting. Die ene blik, dat verhaal, die aanraking die je nooit meer zal vergeten.  Zulke ontmoetingen zijn een verrijking en tonen de kracht van diversiteit. Laten we het aandurven om elkaar te ontmoeten!

#whatishome – waar ik me thuis voel in de gemeenschap rondom mij.

En voor jou?

Welk woord is typisch voor de plaats waar jij woont en waar je je thuisvoelt? Of ben je al eens verhuisd en herinner je je nog een woord dat symbool stond voor je verblijf in het buitenland? Deel je woord op Facebook of Instagram, voeg je foto toe met hashtag #whatishome en nodig je vrienden uit om hetzelfde te doen!

Op Instagram #whatishome
Op Facebook #whatishome

#whatishome is een driejarige sociale mediacampagne gefinancierd door de Europese Unie voor sensibilisering en ontwikkelingseducatie (DEAR) in het kader van het project MIND. 11 landen en 12 Caritasorganisaties doen mee aan deze campagne. Meer info hier. De inhoud van deze campagne valt onder de verantwoordelijkheid van Caritas International en weerspiegelt niet noodzakelijk de officiële standpunten van de Europese Unie.

Caritas International België Wat betekent thuis voor jou?

Verwant nieuws

Alle nieuwsberichten

Gelijkaardige projecten

Alle projecten

Ontdek alle andere campagnes

Alle campagnes